Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert (orgel+)

Lunchconcert (orgel+)

Datum woensdag 13 maart 2019
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Pieternel Tils (viool) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Präludium und Fuga in F dur BWV 556 uit Acht kleine Präludien und Fugen

orgel

 

Johann Sebastian Bach

Andante uit Sonate II in a moll BWV 1003

viool

 

Jos van der Kooy (1951)

Improvisatie

piano

 

Arvo Pärt (1935)

Fratres

viool en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

 

Pieternel Tils (1999) begon met vioolspelen toen ze vijf jaar oud was. Op haar elfde werd ze toegelaten tot de Academie Muzikaal Talent en kreeg ze les van Liesbeth Ackermans. Sinds 2014 heeft ze les van Ilona Sie Dhian Ho, die verbonden is aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds de zomer van 2017 studeert Pieternel bij haar aan dit conservatorium.

In 2016 won Pieternel de eerste prijs bij het Nederlandse Vioolconcours, categorie Davina van Wely (14-17 jaar). Ze kreeg in datzelfde jaar een beurs van de Van den Ende Foundation voor een tweeweekse masterclass van Mauricio Fuks in Orford, Canada. Pieternel won verschillende prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Britten viool concours. In de zomer van 2016 werd haar de Labberté Hoedemaker prijs toegekend, voor het meest onderscheidende spel tijdens het Peter de Grote Festival. In november 2016 maakte ze haar debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest. In 2018 won Pieternel de eerste prijs tijdens de regiofinale van het Prinses Christina Concours.

Pieternel gaf concerten tijdens het Grachtenfestival, Emmy Verhey Festival, Delft Chamber Music Festival en soleerde met het barokgezelschap Combattimento. Ook heeft ze een passie voor kamermuziek. Van 2013 tot 2016 speelde ze in het Gióvani Kwartet. Dit kwartet won verscheidene prijzen en werd gecoacht door leden van vooraanstaande strijkkwartetten. Momenteel speelt ze in het Audax trio, samen met Jorian van Nee (piano) en Florianne Remme (cello).

 

Jos van der Kooy

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Van 1991 - 2018 was hij stadsorganist van Haarlem en vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.

Vanaf 2009 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het jaarlijkse educatieve kinderproject' Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject over het orgel, ontwikkeld door het Haags Orgel Kontakt, is bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen.

Informatie: www.josvanderkooy.com 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.