Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) orgel + zangsolisten

orgel + zangsolisten

Datum zaterdag 6 april 2019
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Elise van Es, sopraan

Tessa Maalcke, sopraan

Sander van den Houten, orgel

Programma

Herzien programma:

Ditrich Buxtehude (1637-1707)
uit Membra Jesu Nostri deel 1:
- Sonata
- Aria (a) ‘Salve mundi salutare’ (Tessa Maalcke: TM)
- Ritornello
- Aria (b) ‘Clavos pedum, plagas duras’ (Elise van Es: EvE)
- Ritornello 

‘Herzlich tut mich verlangen’ 

Uit Membra Jesu Nostri deel 3:
- Sonata
- Aria (a) ‘Salve Jesu’ (TM)
- Ritornello
- Aria (b) ‘Manus sanctae’ (EvE)
- Ritornello 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
‘Bist du bei mir’ (TM) 

Uit Matthäus Passion (EvE):
- Recitativo: ‘Er hat uns allen wohlgetan’
- Aria: ‘Aus Liebe will mein Heiland sterben’ 

‘Herzlich thut mich verlangen’ 

Uit Matthäus Passion (TM):
- Aria: ‘Blute nur, du liebes Herz’ 

Uit Matthäus Passion (EvE):
- Recitativo: ‘Wiewohl mein Herz in Tränen schwimmt’
- Aria: ‘Ich will dir mein Herze schenken’ 

Partite diverse sopra "Sei gegrüßet Jesu gütig" (BWV 768)
- Choral
- variatio 1, variatio 2*, variatio 3, variatio 4, variatio 5, variatio 6*, variatio 7 a 2 Clav. e Ped., variatio 8, variatio 9 a 2 Clav. e Ped.*, variatio 10 a 2 Clav. e Ped., variatio 11 a 5 voci in Organo pleno

*) orgelsoli

Meer informatie over de uitvoerenden

Elise van Es, sopraan

 

Elise van Es (1991) studeerde in Nederland bij Roberta Alexander. In 2017 rondde zij haar Master Lied & Oratorium af aan de Universität Mozarteum in Salzburg waar ze studeerde bij Andreas Macco en Thérèse Lindquist. Op dit moment wordt zij gecoacht door Katharine Goeldner. Ze volgde masterclasses bij o.a. Barbara Bonney, Michèle Crider, Martha Sharp, Wolfgang Holzmair en Hanna Schwarz.

Als oratoriumsoliste zong Elise onder andere de Matthäus Passion, de Johannes Passion en de Lukas Passion van Bach, de Carmina Burana van Orff, de Messiah van Händel, het Requiem van Mozart, Das Paradies und die Peri van Schumann, de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Fauré, het Oratorio de Noël van Saint-Saëns en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Elise is als freelancer verbonden aan het Rotterdam Symphony Chorus, het Laurens Collegium Rotterdam, het Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Ze was jarenlang lid van het Salzburger Bachchor, waarmee ze in maart 2014 als soliste haar debuut maakte in de Musikverein in Wenen en ook regelmatig bij de Salzburger Festspiele te zien en te horen was. Ook zong zij in het Collegium Vocale Salzburg waarmee ze haar solodebuut maakte in het Brucknerhaus in Linz.

Elise heeft gezongen o.l.v. Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev, Riccardo Chailly, Pablo Heras-Casado, Marc Minkowski, Andrés Orozco-Estrada, Hansjörg Albrecht, Markus Stenz, Reinbert de Leeuw, Sascha Goetzel, Arie van Beek, Roberto Benzi, Ed Spanjaard en Wiecher Mandemaker en maakte als soliste tournees door Frankrijk, Griekenland, China, Polen en Ierland. Ze zong in Nederland meerdere wereldpremières van Griekse muziek.

Tessa Maalcke, sopraan

Tessa Maalcke studeerde in 2015 af aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Zij behaalde daar haar bachelor diploma zang klassiek bij docent Roberta Alexander. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij Frans Huijts, Carolyn Watkinson, Jard van Nes en Charlotte Riedijk. Zij nam deel aan verschillende projecten binnen Codarts zoals Le roi David van Honneger, die Zauberflöte van Mozart en het Magnificat van Bach. 

Tijdens haar studie volgde Tessa naast haar hoofdvak zang klassiek ook een minor koordirectie bij Wiecher Mandemaker. Zij is werkzaam als dirigent van verschillende koren, waarvoor zij ook speciale arrangementen schrijft. Met deze koren geeft zij ook regelmatig concerten. Momenteel dirigeert zij vier koren, met zeer uiteenlopend repertoire. 

Tegenwoordig wordt Tessa gecoacht door sopraan Marjan Kuiper. 

Zij begint zich steeds meer te ontwikkelen als solist, vooral in het oratoriumvak en was al te beluisteren in de Johannes Passion van Bach, het Stabat Mater van Pergolesi, het Requiem van Mozart en het Dixit Dominus van Händel. Zij werkte daarbij met Johan van Oeveren, Herman Kofflard en Jimco Zijlstra. 

Naast haar solistische werk maakt Tessa deel uit van het professionele koor Laurens Collegium Rotterdam o.l.v. Wiecher Mandemaker. Zij werkte mee aan de Mathhäus Passion van Bach o.l.v. Nathalie Stützmann, Ein Deutsches Requiem van Brahms o.l.v. Jan-Willem de Vriend, Hymnus Paradisi van Howells o.l.v Martyn Brabbins en het Requiem van Fauré o.l.v. Conrad van Alphen.

Sander van den Houten, orgel

Sander begon op zijn achtste jaar met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolisten-concours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs). 

Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.
Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde. 

Sander is zowel hoofdorganist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar. Daarnaast is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies. 

Als dirigent is hij verbonden aan het gemengde koor ‘Soli Deo Gloria’ te Kampen, het ‘Mannenkoor IJsselmond’ te Hasselt en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. 

Sander van den Houten heeft hij een privé lespraktijk en geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. 

Zie verder: www.sandervandenhouten.nl

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.